Posted on Geef een reactie

Gisteren was ik in de hemel

Gisteren was ik in de hemel

Op uitnodiging van Reza, eigenaar van Zollanvari, zat ik afgelopen maand in Zwitserland. Hij vierde zijn 30 jarig jubileum, een mooi getal voor een bedrijf uit het voormalig Perzie die al 30 jaar zaken doet in Europa. Zelf ben ik een oude rot in het vak en loop al 60 jaar in de winkel rond. Heb al veel van dit soort events meegemaakt en ben niet snel meer onder de indruk maar bij Zollanvari was het een echt en verdient feestje.

De reis naar Zwitserland was al een feestje opzicht, ik had ruim de tijd uitgetrokken om er heen te rijden want het is toch best een afstand. Tot aan Heidelberg en vanaf daar over b-wegen richting Zwitserland. De herfst was losgebarsten en de natuur had geen crisis, alles wat groen was veranderde in rood, geel, oranje, en all andere tinten die bij de herfst horen. En dit voor kilometers achter elkaar, de hele rit tot aan en in Zwitserland.

Een schat aan kleuren

De locatie van Zollanvari ligt onder de rook van het vliegveld van Zurich en is gevestigd in een erg lelijk gebouw met daar om heen nog meer lelijke bouwwerken, bah. Ik wist waar ik moest zijn dus heel snel langs alle industriegebouwen gereden om op plaats van bestemming te komen. Dan door een doolhof van beton en branddeuren de lift in naar de 6e etage. En daar achter die deur van ondoordringbaar staal hangt en ligt daar aan onschatbare waarde aan weef en knoopkunst, alles geweven door Perzische vrouwen met eindeloos geduld en hun eigen creativiteit. Zij maken geen gebruik van moodboards en hebben geen kunst academie gevolgd, zij maken dit vanuit hun hart, het ontstaat tijdens het weefproces. De kleuren die zij gebruiken zijn allemaal plantaardig, geen chemische rotzooi. Een mooie kwaliteit kost per vierkante meter een half jaar werk, een gemiddeld tapijt van 2mx3m is 3 jaar werk. Er liggen stapels aan creativiteit, kleur en tijdloze kunst, tapijten die 3 a 4 generaties mee kunnen.

Wanneer je vroeg aanwezig bent zoals ik dan heb je de eerste keus, je mag als eerste de stapels door om de mooiste stukken eruit te pikken voor de winkel. En daar heb ik natuurlijk meteen gebruik van gemaakt. Langzamerhand kwamen er mensen uit alle windstreken om ook hun slag te slaan. Veel mensen kende ik al uit de USA, Japan en Europa, allemaal handelaren die net zo gek zijn als ik. Mensen die opzoek zijn naar de zelfde schoonheid in de kleden, geen concurrenten maar allemaal gelijk gestemden, wat een geweldige sfeer was dat tijdens dit jubileum feest.

Ergens in de winter maanden zal mijn selectie arriveren in de winkel. Kom gerust langs om te kijken of bel eventjes of alles al binnen is. Je mag komen bewonderen, kopen of afkraken…..maar hoe dan ook tot ziens bij Toele.

Toon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *