fbpx

Gabbeh, handgeknoopt

Gabbeh is de verzamelnaam van handgeknoopte tapijten uit Perzie. Onze gabbehs staan voor kwaliteit, vakmanschap en hun schoonheid.Deze vloerkleden worden vooral geknoopt door nomaden stammen: de Quashkai en de Luri. De naam gabbeh komt uit het Perzisch en heeft als betekenis natuurlijk en onbewerkt. Gabbehs werden van oudsher gebruikt om op te slapen. Lange tijd werden deze kleden alleen door nomaden gebruikt, totdat het Westen deze kleden ontdekten. 

Binnen de Gabbeh zijn er verschillende soorten knopen die worden gebruikt, waardoor de benaming van een kleed verandert in bijvoorbeeld een Amaleh, Kashkuli of Loribaft. Deze namen komen dan weer van de nomadenstam die de kleden met een fijnere knoop en/of met een rechtere pool wordt gezet. 

Tegenwoordig worden veel Gabbehs ook geknoopt op design en niet alleen meer uit de vrije geest van de knoopsters. Een ontmoeting tussen traditie en design, dit resulteert in prachtige Kashkulis.

Elk kleed heeft van oudsher een andere betekenis door de kleur en de patronen die worden gebruikt. Wel is het zo dat daar in de hedendaagse collecties anders mee om wordt gegaan. Witte vloerkleden werden vroeger niet gemaakt omdat deze kleur in de Perzische wereld stond voor rauw of de dood. Tegenwoordig zien wij meer witte Perzen voorbij komen vanwege de vraag vanuit het westen.