Posted on Geef een reactie

Even iets geks

Even iets geks

Wij zijn bijna door onze bonnenboekjes heen. Dus nieuwe laten drukken, dan kunnen wij weer even voort. Eenvoudig zou je zeggen, je begint met de bedrijfsnaam, jaar waarin de winkel is ontstaan (1953), adres en ga zo maar door. Nu zit onze familie sinds 1953 in de zaak maar deze winkel bestaat al sinds 19021 meen ik mij te herinneren. En tja klinkt 100 jaar niet beter dan 62 jaar, alhoewel dat is ook geen kattenpis natuurlijk. Zeker wanneer je hoort dat er genoeg bedrijven zijn die over de kop gaan, faillissement aanvragen omdat ze het niet meer kunnen bolwerken. Dus laten wij op het bonnenboekje maar zetten ‘sinds 1953‘.

Het volgende dilemma is in welke taal communiceren wij op de bonnen. Elke Hollander spreekt wel Engels maar omgekeerd is toch best een uitdaging. Onze klantenkring is zowel Nederlandstalig als Engelstalig… en nog veel meer talig. Klanten uit Taiwan, Zuid-Afrika, Frankrijk, Duitsland en ga zo maar door. En hoe vertaal je ‘Tribal Rugs’ in vredesnaam in het Nederlands? Verliest toch een beetje zijn charme ‘Tribale tapijten’ of ‘Stam tapijten’, tja niet echt aantrekkelijk om te horen. Ook nog even gedacht om ‘Oriental Carpets’ te gebruiken… maar dat klinkt meer als een Chinees tapijt, dus heb ik besloten om het maar gewoon bij ‘Tribal Rugs’ te houden.

Ook de herkomst van onze tapijten is soms een uitdaging om dit zonder politieke lading te vermelden. Veel van onze tapijten komen uit Iran, Afghanistan en soms ook Pakistan. Vaak heeft men hier toch een bepaald beeld bij dit soort landen en maken wij voor het gemak er maar ‘voormalig’ Perzie van. Hoewel wij ook weer niet de standaard Perzische tapijten hebben kan dit soms weer even verwarring veroorzaken voor de klant. Maar het klinkt wel mooi, ‘voormalig’ Perzie.

Ja de wereld is complex geworden en je kan helaas niet meer zomaar elk woord gebruiken zonder er even bij stil te staan wat het met de mensen doet. Wij proberen overal rekening mee te houden maar trekken wel lekker ons eigen plan op onze eigen manier, zoals een echte Toele hoort te doen.

ToonOpPoefje

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *